Trangere økonomi - tøffere prioriteringer

Kommunesektorens økonomiske rammebetingelser bestemmes først og fremst av landets økonomi. Det er forventet en redusert økonomisk vekst og redusert handlingsrom.

 Samtidig står kommunesektoren overfor store utfordringer som skal løses.

Vi blir flere eldre, vi opplever svingninger eller reduksjon i antall unge. Samfunn- og næringsutvikling er høyt på dagsorden. Utenforskap hindrer mennesker i å leve gode liv og gjør at samfunnet ikke får mobilisert ressurser for å løse oppgaver. Vi møter økte forventninger til digitalisering og gevinstrealisering.

Behov for forebygging, beredskap og reparasjon av klimaskapte ødeleggelser er økt.

Utfordringene er forskjellige i de ulike kommunene. For å løse utfordringene må det økonomiske handlingsrommet økes ved at ressurserer prioriteres, frigjøres og mobiliseres. Hvert år jobber våre rådgivere med rundt 200 av Norges kommuner og fylkeskommuner for å bistå i utviklingsoppgaver. Vi skreddersyr våre prosesser i dialog med dere. Vi deler og bygger kompetanse, overfører verktøy og arbeidsmetoder i alle deler av prosessen for å sikre læring og varige resultater.

Vi kan levere:

  •  Økonomiske analyser som viser produktivitet, effektivitet og omfang på alle tjenester med beskrivelser av fremtidige behov og utgifter.

  • Tjenesteanalyser. Vi går i dybden på enkelt tjenester/tjenesteområder som viser tjenestens kvalitet og sammenstiller dette med innsit i ressursbruk for vurdering av tjenestens resultateffektiviet.

  • Perspektivmeldinger.Vi får fram hva som er mulighetsrommet og handlingsvalgene kommunen har.

  • Kommunekompasset som et strategisk utviklingsverktøy. Din kommune måles opp mot den ideelle forvaltningspraksis  som gir godt blikk på utfordringene og grunnlag for refleksjon rundt hva kommunen bør prioritere.

  • Prosjektledelse og – støtte. Vi bidrar med tilpassede verktøy i gjennomføringen av oppfølgingstiltak både på større omstillingsprosjekter og mindre tiltak. Vi bruker også verktøy for å få fram, planlegge og realisere gevinster.

 Vår tilnærming og metodikk er dialog og involvering i prosessene og om resultatene. Ved å involvere får vi de beste analysene og et enda bedre grunnlag for refleksjon om de aktuelle tiltakene, gjennomføringen og gevinstplanleggingen.  Våre erfaring er at dette er avgjørende for at analysegrunnlaget skal gi verdi for kommunen.

InspirasjonKristine Hernes